Berichten

Geslaagde inleiding van het concept voor de zielzorg

Met een "aftrap"-vergadering startte op 19 en 20 oktober 2012 de verandering van een project in Zwitserland en Oostenrijk.

Vertegenwoordigers van der NAK Zwitserland/Oostenrijk en de Regenboog-NAK tijdens de "aftrap"-vergadering voor het concept van de zielzorg.

Homo-, bi- en transseksuele broeders en zusters maken veelvuldig moeilijke fasen door tijdens hun "coming-out". Dit vereist in de zielzorg een speciale mate aan begrip en achtergrondkennis om de ziel in haar nood juist te kunnen begeleiden. Daarom werd in het werkgebied van districtsapostel Markus Fehlbaum het project „Individuele zielzorg voor homo-, bi- en transseksuele broeders en zusters “ (kort: concept voor de zielzorg) opgestart.
Doel van het project is om met speciaal voor de thematiek opgeleide dienaren de betrokken zielen hulp aan te bieden in hun speciale levensfasen. Dit geldt ook voor verwanten en familieleden. De opdracht voor het project ontving districtsapostel Fehlbaum van de Europese vergadering van de districtsapostelen. Na een driejarige intensieve planning en uitwerking werd het concept nu schriftelijk in de praktijk omgezet.

Planning van de eerste stappen

Tijdens een ontmoeting van twee dagen in Olten (kanton Solothurn) in Zwitserland bespraken vertegenwoordigers van de NAK Zwitserland/Oostenrijk en de Regenboog-NAK de eerste etappes ven de inleiding. Onder leiding van opziener André Kreis ontmoetten de 15 deelnemers uit Zwitserland en Oostenrijk elkaar in de vergaderruimte „Soutter“ van het Hotel Arte.
„Olten is een belangrijk knooppunt voor de Zwitserse spoorwegen. Daar worden belangrijke wissels verzet.“ Met deze woorden bereidde opziener Kreis de deelnemers voor en voegde eraan toe: „Vandaag en morgen zullen wij hier belangrijke wissels voor de toekomst van de individuele zielzorg voor homo-, bi-, en transseksuele broeders en zusters in Zwitserland en Oostenrijk verzetten.“ Voor het concept voor de zielzorg werden zes dienaren uit de werkgebieden van de apostelen Phillip Burren, Heinz Lang (Zwitserland) en Rudolf Kainz (Oostenrijk) als aanspreekpunt uitgekozen. De zielzorgers worden door leden van de Regenboog-NAK Zwitserland en Oostenrijk ondersteund.
In het kader van de vergadering werd het concept voor de zielzorg voor de aanwezige deelnemers gedetailleerd gepresenteerd. De medewerkers zullen elkaar regelmatig ontmoeten.

Opziener Bleckenwegner neemt de leiding over

Bovendien werd een administratieve verandering bekendgemaakt. De tot nu toe zijnde leider van het concept voor de zielzorg, opziener Kreis, zal zijn functie aan opziener Josef Bleckenwegner uit Salzbug/Oostenrijk overgeven. Met de ambtsinzetting van opziener Jürg Zbinden als apostel op 28 oktober heeft opziener Kreis diens werkgebied ook overgenomen. Door de bijkomende opdrachten is het voor hem niet meer mogelijk om verder de leidersfunctie van het concept voor de zielzorg waar te nemen.
De Regenboog-NAK bedankt opziener Kreis hartelijk voor zijn inzet en voor de door hem toegezegde verdere verbinding tot het team van Regenboogen-NAK en hun opdrachten. Tegelijkertijd is het team blij met de samenwerking met opziener Bleckenwegner en alle medewerkers van het verzorgingsteam.
De NAK Zwitserland bericht op haar website eveneens over de "kick-off"-vergadering.

Naar het bericht