Berichten

HIV/Aids: Op het laatste deel van de weg naar het doel

Het aantal Hiv-geïnfecteerden daalt. Toch is het gevaar niet uitgebannen en betrokkenen hebben onze steun nodig. Dit t.g.v. Wereld-Aids-dag 2014.

(c) adpic

Wie de vette krantenkoppen over het thema HIV/AIDS de laatste maanden heeft gevolgd in de media, heeft misschien al reden tot blijdschap gevoeld: Nu kan ik de condooms en andere beschermende middelen eindelijk vergeten!

  • "Het einde van Aids voor 2020 is mogelijk", schreef de Duitse AIDS-hulp,
  • "De wereld kan Aids voor 2030 in zijn greep krijgen", zei de VN,
  • "Einde na 30 jaar strijd  tegen AIDS is in zicht", verkondigde de Harvard School of Public Health.

In 2013 zijn wereldwijd 2,1 miljoen mensen met het verzwakte immuunvirus opnieuw geïnfecteerd. In Oostenrijk zijn het elke dag 1 tot 2 personen, in Duitsland 8 tot 9 en bijna 20 in Frankrijk. Senioren (50 tot 70 jaar) en jonge homo’s in het bijzonder, zijn betrokken. Bij hen wordt HIV vaak te laat ontdekt. Intussen verbreiden de geïnfecteerden het virus onder hun partners, omdat zij niet weten, dat ze besmet zijn.

Geïnfecteerden vrezen buitensluiting

De hoofdoorzaken voor deze late diagnose blijven stigmatisering en discriminatie van mensen met HIV (zie ook ons bericht van het afgelopen jaar). De gevreesde buitensluiting geeft angst voor de  HIV-test en verhindert daardoor heel vaak een tijdig begin van de therapie.

Daarbij komt ook, dat beide doelgroepen zich niet bedreigd voelen. Bij senioren zijn dit volgens een nieuwe Franse studie tot 88 %. Vandaag de dag vertegenwoordigen senioren 30 % van de AIDS-zieken in welvarende landen, bericht de VN.

Gas geven: Informeren en steunen

Nu zijn we op het laatste deel van de weg naar het doel en het is tijd om nog een laatste keer gas te geven: Jong en oud te informeren, alle HIV-betrokkenen te steunen, hen bij te staan, om deze hoop ook realiteit te laten worden.