Bijeenkomsten

Berichten

Ontmoeting in Steiermark

In het weekeinde van Hemelvaartsdag 2015 vond een ontmoeting plaats van de Regenbogen-NAK in het Oostenrijkse Leibnitz.

De kerk is bont - Deelnemers aan de ontmoeting in Leibnitz

Naar de fotogalerij (Duitse site)

Bijna 30 leden van de Regenboog-NAK kwam van 15-17 mei 2015 samen in Leibnitz in de Stiermarken, ongeveer 40 km van Graz. De deelnemers kwamen uit Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland.

Sommige deelnemers reisden al op donderdag en genoten van de dienst op Hemelvaartsdag in de gemeente Leibnitz, voordat ze zich rond het middaguur op weg begaven naar het Sloveense Maribor voor een dagje uit. Het officiële begin van de Regenbogenontmoeting vond op vrijdagavond plaats in het restaurant "Zur alten Post". Met typisch Oostenrijks eten en veel mooie gesprekken werd het een blijde en gezellige avond.

De ochtend van zaterdag gebruikten de deelnemers om voor het muzikale programma voor de dienst op zondag te oefenen. De leden van Regenboog-NAK zouden voor het koor en een klein orkest zorgen. Daarvoor kwam een klein muziekgezelschap men blaas- en strijkinstrumenten bij elkaar en oefende enkele stukken, voordat een koor uit ca. 15 leden van de Regenboog-NAK zich toevoegde.

Informatie voor het zielzorgconcept

Na het oefenen werd in een korte vergadering het zielzorgconcept van de gebiedskerken Oostenrijk en Zwitserland voorgesteld. Dit wordt actueel uitgewerkt en moet zo mogelijk dit jaar nog worden gestart. Het concept bevat maatregelen, die een competente, individuele zielzorg, vooral in de tijd van de "Coming-Out" moet garanderen.

De gastgevers hadden aansluitend een versterking voorbereid, er werden knoedels en zuurkool geserveerd. Voor de middag waren twee programmapunten uitgewerkt. Eerst ging men naar het natuurparkcentrum Grottenhof, waar bij zonnig weer het terrein kon worden bezichtigd. Daaropvolgend bezochten de deelnemers het Romeinse museum Flavia Solva. Het openluchtmuseum bood een blik in het leven van de Romeinen in hun provincie Noricum. Vervolgens nam de groep een verfrissing in een ijssalon.

Snelcursus tot "ere-stiermark"

Het avondprogramma in de kerk in Leibnitz boot voor allemaal de mogelijkheid om tot „ere-Stiermarker“ te worden genoemd. Daarvoor werd naast het dialect ook de traditionele dansen en het jodelen geleerd. Naast de vrouwelijke dominee van de evangelische kerk Leibnitz en haar vrouw waren ook gasten aanwezig van de groep HuG (Homoseksualiteit en geloof) uit Graz. Na alle inspanning konden de deelnemers met een stevige broodmaaltijd op krachten komen en de avond in gemeenschap laten eindigen.

De dienst op zondag werd door districtsoudste Matthias Pfützner geleid. Daarbij was via een  video-uitzending ook een broeder aangesloten, die zich op dat moment in Rusland bevindt. Het koor zong bij aanvang het lied 388 uit de Duitse koorbundel, „Ik de Heer der aarde en van het heelal“. Daar ging de oudste in zijn dienen speciaal op in en hief het refrein naar voren, die anders dan de verzen van het gemengde koor werd gezongen en daardoor met krachtiger stem is dan de verzen (alleen door vrouwenstemmen gezongen). In het refrein staat: „Ik ben hier, Heer. Bedoelt u mij, Heer? Hoor ik niet Uw roepen in de nacht? Leidt Gij mij, Heer, ik wil gaan. Mijn broeders hoeder wil ik zijn.“ De oudste  benadrukte, dat het refrein, door het hele koor gezongen, duidelijk moet maken, dat men met uitdrukking en vastberadenheid hert roepen van God mag reageren en luid en duidelijk zou moeten zeggen: „ Ja, Heer, hier ben ik! Ik ga daarheen, waar u mij stuurt!“

De Regenbogen als verbinding tussen God en mens

De districtsoudste  lukte het om met zijn vriendelijke en uitnodigende manier de hele gemeente „van ver, hier ter plaatse en veraf“ persoonlijk aan te spreken. Daarbij ging hij ook uitvoerig in op de betekenis van de Regenbogen. Dit fysiek fenomeen, voor hem bijna onverklaarbaar, verduidelijkt de verbinding tussen de mensen en God en is ook daarom een mooi symbool voor het werk van Regenboog-NAK. Ook in de dienst waren opnieuw gasten van de HuG aanwezig.

Na de dienst had de gemeente, waar de gasten heel hartelijk werden ontvangen, nog enkele hapjes en dranken voorbereid. Speciale aandacht werd gegeven aan een Regenbogentaart. Op het plein voor de kerk eindigde de ontmoeting met gesprekken tussen de bezoekers van HuG, de gemeente en leden van Regenboog-NAK. Enkele deelnemers vertrokken al op zondag, anderen gingen pas in de daaropvolgende week naar huis.

Dank voor de gastvriendelijkheid!

Wij willen ons bij alle Stiermarken en de gemeente Leibnitz bedanken voor de hartelijke ontvangst en gastvriendelijkheid. Een heel speciale dank gaat daarbij naar de organisator Ute-Michaela en haar daadkrachtige ondersteunend team Lena, Christa en Kurt-Peter voor de liefdevolle verzorging van lichaam en ziel.

Naar de fotogalerij (Duitse site)