Bijeenkomsten

Berichten

Gemeenschap verwarmt – Ontmoeting in Bremerhaven (D.)

8-5-2013 | In het afgelopen weekeinde ontmoetten ca. 60 leden van Regenbogen-NAK elkaar in Bremerhaven/Duitsland. Er was: veel geloof, veel uiterlijke en innerlijke warmte.

De leden van Regenbogen-NAK in de kerk van Bremerhaven-Wulsdorf

Naar de fotogalerij

Het frisse noorden deed in het afgelopen weekeinde zijn naam geen eer aan. Toen van 3 tot en met 5 mei 2013 ongeveer 60 leden van Regenbogen-NAK elkaar in Bremerhaven ontmoetten, scheen niet alleen de hele dag de zon: er heerste een hartverwarmende sfeer, die onder mensen van zulke verschillende afkomst, verschillende leeftijden en achtergronden bijzonder is.

De deelnemers van de ontmoeting komen uit het gehele Duitstalige gebied tussen Graz/Oostenrijk, Zürich/Zwitserland, Lübeck, Berlijn/Duitsland, uit Nederland en Frankrijk. Hun leeftijd gaat van 16 tot achter in de 60 jaar. Verhalen van de aanwezigen zijn: de leerling, die stiekem is gekomen omdat hij zich bij zijn ouders nog niet heeft geuit; de moeder, die haar homoseksuele zoon naar zijn eerste bijeenkomst begeleidt; het vrouwenpaar, dat twee jaar geleden een zegengebed voor hun partnerschap heeft gekregen – ze zijn allemaal gekomen om een weekeinde lang samen te zijn, met elkaar activiteiten te plannen en hun geloof te delen.

„Juist de mengeling van oud en jong, noord en zuid, nieuwelingen en ,ervaren‘ leden geeft de groep een kracht, die haar gelijke zoekt“, zegt districtsoudste Wolfgang Adomeit, die de ontmoeting bij veel programmapunten bezoekt. „Ik heb sinds de Europese jeugddag nog niet zo'n vrolijke, hartelijke en positieve samenkomst in de kring van broeders en zusters meegemaakt als hier.“ Samen met de voorganger van de gemeente, Hans-Adolf Steinke, begroet de districtsoudste de deelnemers op vrijdagavond in de kerk van Bremerhaven-Wulsdorf, waar de meeste activiteiten van het weekeinde plaatsvinden. De avond benutten allen voor het uitwisselen van gedachten, voor het weerzien en elkaar  leren kennen.

Veel nieuwe en jongere deelnemers

Sommige zusters en broeders zijn in Bremerhaven voor de eerste keer bij  een ontmoeting van  Regenbogen-NAK. Daaronder zijn ook enkele jeugdigen, die zich snel bij de groep voegen. „Direct, toen ik aankwam, werd ik zo hartelijk en vriendelijk door iedereen begroet, dat ik me gewoon alleen maar thuis kon voelen“, vertelt de 18-jarige Mirco. De 20-jarige Max is samen met zijn moeder, de 45-jarige Silke, gekomen. Zij vertelt: „Wij werden door iedereen opgenomen, alsof we elkaar altijd gekend hebben. Mijn aanvankelijke onzekerheid was na korte tijd verdwenen. Ik was helemaal blij voor Max! De eerste jongeren kwamen de deur binnen en hij was geïntegreerd.“

's Zaterdagsmorgens vindt in de kerk een werkvergadering plaats. Tijdens de vergadering informeren vertegenwoordigers van de groep hun medebroeders en -zusters over actuele activiteiten en de stand van de gesprekken van Regenbogen-NAK met de kerk. Tevens werden in groepen ideeën uitgewerkt voor de internationale kerkdag 2014, waarbij de groep zich met een infostand zal presenteren. Aan het einde nam Monika Rösch afscheid van het redaktieteam van de groep. Haar opvolgsters Ann-Katrin en Ute-Michaela stelden zich voor en gaven  hun werkterrein aan.

Het vrijetijdsprogramma op zaterdagmiddag brengt de deelnemers naar de Weser. Een deel van de aanwezigen bezoeken het klimaathuis van Bremerhaven; de anderen  ondernemen met de boot een havenrondvaart. 's Avonds ontmoeten de leden van Regenbogen-NAK elkaar weer in de kerk. Op initiatief van enkele Nederlandse deelnemers neemt de groep om precies 20 uur 2 minuten stilte in acht. Aansluitend neemt iedereen deel aan het avondeten.

Ontroerende momenten in de dienst

Het hoogtepunt van het weekeinde is de dienst op zondagmorgen. De leden van Regenbogen-NAK vieren die samen met de gemeenten Wulsdorf en Geestemünde. Opziener Hans-Werner Hartwig dient de aanwezigen en begroet de gasten van Regenbogen-NAK van harte. Evangelist Volker Traue zorgt voor een ontroerend moment: in zijn meedienen bericht hij van zijn 17 jaar oudere broer, die homoseksueel was. Hij leed zijn hele leven eronder dat zijn familie en zijn omgeving zijn geaardheid niet accepteerden. Nu is hij in de eeuwigheid. Het maakt hem gelukkig, zei evangelist Traue, te zien, dat het nu mogelijk is om zich zo openlijk te uiten en aangenomen te worden, zoals men is. Aan het einde van de dienst brengt een klein koor van Regenbogen-NAK een lied ten gehore.

Een speciale blikvanger van het hele weekeinde is de altaarversiering, die in regenboogkleuren is gemaakt. De zuster, die het altaar heeft versierd, is enkele dagen daarvoor weduwe geworden. Ze stond er toch op om de altaarversiering te maken. De deelnemers bedanken de zuster na de dienst voor deze ontroerende geste. Een deelnemer overhandigt haar een kaart en belooft haar, dat alle aanwezige leden van Regenbogen-NAK voor haar bidden.

Herinneringen: middenin en kiplekker

De gemeenten Wulsdorf en Geestemünde hebben de gasten aansluitend voor een brunch uitgenodigd. Enkele gemeenteleden zijn het hele weekeinde bezig geweest en verzorgen de aanwezigen met eten en drinken. Na de brunch beginnen de leden van Regenbogen-NAK aan hun thuisreis. „Ik heb me kiplekker gevoeld“, resumeert de 25-jarige Carmen. „Bij vele spannende gesprekken heb ik steeds ervaren, dat ik zo word geaccepteerd, zoals ik ben. En dat doet echt goed.“ Max is enthousiast, omdat hij er direct „middenin“ was. Zijn moeder Silke voelt zich door de ontmoeting sterker geworden: „Het weekeinde heeft mij laten zien, dat wij de juiste weg hebben gekozen. De herinnering aan de gesprekken, de vreugde, het samen lachen en huilen zal mij in de komende tijd de nodige energie geven, dat ik mijn zoon kan steunen.“

Ook Sascha, die de ontmoeting samen met zijn partner Michael heeft georganiseerd, is meer dan tevreden: „Dat 60 deelnemers van Regenbogen-NAK naar het hoge noorden zijn gekomen, vind ik fantastisch. Het hele weekeinde heerste er een leuke sfeer en een super stemming!“ Veel deelnemers nemen niet alleen de warme zonnestralen, maar ook de verwarmende ogenblikken in de gemeenschap mee naar huis. Op maandagmorgen zet Maik, een van de deelnemers, op het prikbord van Facebook-profiel: „Is er een medicijn, waarmee men na een bijzonder mooi weekeinde in het dagelijks leven kan terugkeren?“ Dat is er: blijvende herinneringen aan een mooie tijd en de vreugde op een weerzien. „Vertrekken met de zekerheid om bij de volgende ontmoeting erbij te zijn“, drukt Frank het uit. De volgende gelegenheid daarvoor biedt zich aan van 4 tot en met-6 oktober 2013 in Dresden/Duitsland.

Naar de fotogalerij