Uitspraken van de NAK tot transseksualiteit

2007: Verklaring over transseksualiteit

"Normaliter wordt een persoon geboren met een bepaalde sekse, dat wil zeggen een geslacht in de biologische zin. Tenzij specifieke seksuele toekomst is vastgelegd.

Toch denken transseksuelen, dat zij definitief tot de andere sekse behoren. Een onderdeel hiervan is hun afwijzing van de rol, die is gekoppeld aan hun eigen geslacht, samen met een brandend verlangen naar sociale en wettelijke erkenning van hun recht op het verwisselen van hun geslacht. Er is dus een individueel variabele afwijzing van de fysieke kenmerken van aangeboren seksualiteit, gewoonlijk vergezeld van een dwang om naar een hormonale en operatieve behandeling te zoeken en om, voor zover mogelijk, de fysieke kenmerken van het andere geslacht te bereiken. Transseksuelen lijden meestal onder enorme psychologische druk.

 

Voordat zij de gewenste seksuele verandering ondergaan, moeten deskundigen bepalen, of er inderdaad een definitief geval van transseksualiteit is. Dus er kunnen jaren voorbijgaan, voordat zo’n verandering daadwerkelijk zal plaatsvinden. Daarna moeten enkele landen toestemmen in een wijziging van de persoonlijke status.

 

De Bijbel zwijgt over transseksualiteit. Of en in welke mate een persoon schuld tegenover God begaat om absoluut en vastbesloten de transseksualiteit te ondergaan, is uitsluitend aan God om dat te beoordelen. Seksuele aanpassing valt onder het gebied van de eigen verantwoordelijkheid.

 

Transseksuele broeders en zusters en hun gezinsleden kunnen er zeker van zijn, dat zij zielverzorging krijgen zonder voorbehoud.

 

Transseksuelen mogen niet worden uitgesloten van iedere ambtelijke of lerende functie." (Bron: nak.org)